Güncel Beslenme Bilgileri
Sofrada Farklı Sütlere Yer Açın!
Soya sütü laktoz içermemesi nedeni ile özellikle laktoz intoleransı olan kişilerde tercih edilebilecek iyi bir alternatiftir. Badem sütü magnezyum, manganez, kalsiyum ve özellikle E vitamini kaynakları arasında bir besindir. İnek sütünde kazein proteini yüksek whey proteini daha az miktarda bulunmaktadır. Bu neden ile çocuk beslenmesinde alerjik olabilmesi nedenli 1 yaşına kadar önerilmemektedir. İnek sütü proteini alerjisi olanlarda özellikle de bebeklerde; yüksek kalsiyum içeriği açısından soya ve badem sütüne kıyasla ilk tercih keçi sütü olmalıdır.
Sebze ve Meyvelerin Pişirilme İlkeleri
Sebze ve meyveler öncelikle mineral ve vitaminler ile hücreyi koruyan antioksidantlar bakımından zengindir. Birçok hastalık vücudun savunma mekanizmasının düşük olduğu dönemlerde kapımızı çalar. Kanserin gitgide yaygınlaştığı bu dönemlerde beslenmeye ve özellikle de taze sebze meyve tüketimine önem gitgide artmaktadır.
Soya ile Gelen Sağlık
Soya anavatanı Doğu Asya ve Uzakdoğu’ da yüzyıllardır tüketilen hem yiyecek hem hem de ilaç olarak kullanılan bir bitki türüdür. Çin’ de M.Ö. 2705- 2736 yıllarında ekildiğine dair bilgilere rastlanmıştır. Çin halkının kutsal olarak da inandığı soyayı aynı zamanda hastalıkları tedavi etmesi sebebiyle şifa kaynağı olarak kabul ettiği de bilinenler arasındadır.
“ Su İçmiyorum ama Kahvem Çayım Eksik Olmaz ” Demeyin
Kafein bu yüzyılda insan beslenmesinin bir parçasını oluşturan orta derecede bir uyarıcıdır. Kafein içeren yiyecek ve içecekler beslenme modelimizde oldukça sık tüketilir duruma gelmiştir. Aslında sakinleştirici gibi görünse de sağlığı tehdit eden durumlara da zemin hazırladığı ile ilgili bilinmesi gereken gerçekler yok değil!
Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları
Beslenme; büyüme, gelişme sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için vücut için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birini yeterli miktarda besin değerini kaybetmeden almaktır. Fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik bir durum olan beslenme yaşamın her evresinde bedensel ve zihinsel yönden sağlık demektir.
Kaliteli Yaşam ve Öğünler
Sağlıklı olmak yaşamın sunduğu en önemli hediyelerden birisidir. Yaşam boyu sağlıklı vücut ağırlığını korumak; oluşabilecek birçok hastalık riskinin azalmasını ve sağlığın korunmasını sağlar. Kalitesi yüksek bir yaşam için, akıl ve beden işbirliğine dikkat etmek, iyi beslenmek, yeterince hareket etmek, hayata olumlu bakmak, daha az strese maruz kalmak ve iyi uyuyan bir birey olmak gerekiyor. Bunun için aktif bir yaşam şekli ile birlikte besin çeşitliliği, tüketim miktarı ve tüketim sıklığına dikkat etmek gerekir. Kaliteli yaşam kaliteli beslenmektir.
Stresinizi Yemek Yiyerek Atmaya Çalışmayın
Stres, pek çoğumuzun bildiği gibi, bizi zorlayan, kısıtlayan ve engelleyen olaylar, durumlar karşısında verdiğimiz tepkilerin tümüdür. Birçok insanın düşündüğü gibi sadece üzerimizde hissettiğimiz baskı ve gerginlikle sınırlı değildir. Özellikle de endüstriyel toplumlarda yaşayan insanlar kentleşme ve buna bağlı olarak kalabalıklaşma, gürültünün artması, hızla zorlaşan yaşam şartları, trafik sorunu ve benzeri durumlarla sıklıkla karşılaşmaktadır.
Etnik Mutfaklar
Göçmenlerin oluşturduğu çoğu ülkede etnik bir damak tadına rastlayabilirsiniz. Örneğin Amerika’da etnik kökenli restoranlara olan ilgi 1960’lı yıllarda pizza salonları ve Japon masa üstü pişirilmiş yemekleriyle başlamıştır. O zamandan bu yana, etnik mutfak örnekleri oldukça gelişim göstermiştir. Meksika ve Asya tatları eklenmiştir. Günümüzde birçok ülkede birden fazla sayıda etnik restoran bulunmaktadır. Özellikle Alman,Yunan ve Japon restoranları ilgi çekici olmaya başlarken önümüzdeki 10 yıl içinde de Karayip, Orta Doğu, Kore ve Vietnam yemekleri de tercih edilen mutfaklar arasına girecektir.
İş Yaşamında Formda Kalın
Yorucu iş temposu, ev düzeninin sağlanması, çocukların bakımı ve aynı zamanda çevresel koşullara ayak uydurmak… Kadınların en büyük endişelerinden biri, bu yoğun akış içinde fark etmeden kilo almaktır. Bu koşuşturmaca çoğu zaman diyete yansır ve günlük beslenme düzensizleşir. Vücut beslenme düzeninin bozulmasına tepki verir ve yağ depolamaya başlar. Böylelikle kilo alımı da kaçınılmaz olur.
Derin Dondurucular
Günümüzde dondurulmuş ürünler dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de giderek artan bir taleple karşı karşıyadır. Bunda dondurulmuş besinlerin diğer yöntemlere göre üstünlüklerinin kabul edilmiş olmasının önemli rolü vardır.Besinlerin evde dondurulmaları ve donmuş ürün kullanımının getirdiği dondurucu bölme yoktur ve dondurucusu olan buzdolaplarının da kapasiteleri yetersizdir. Bu nedenle evimizde ayrı bir derin dondurucular bulundurulması gerekir. Özellikle sebze ve meyvenin en bol bulunduğu mevsimlerde dondurulması onları en lezzetli ve en sağlıklı şekilde tüm yıl doyunca kullanma şansı kazandırmaktadır.
Bayramda Beslenme
Unutmayın her şeyin fazlası zarar!Bayram süresince tüketeceğiniz fazla porsiyonlarda et vücutta bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Kırmızı et karbonhidrat içermez, yüksek miktarda protein ve yağ içerir. Kalp hastaları, hipertansiyonu olanlar, gut ve böbrek hastalıkları olanların günlük almaları gereken protein miktarı oldukça sınırlandırılmıştır ve dolayısı ile bu doğrultuda diyetlerindeki et miktarını arttıramazlar. Bilinmesi gereken gerçek bu hastalıklara sahip olmayan kişilerde de günlük proteinin vücutta bıraktığı zararlar fazladır. Etle beraber alınan fazla protein içeriğindeki serbest kalan amino asitler ve doymuş yağlar organlarda hasar bırakırlar.
Aile Diyeti
“ Diyette olma ” kavramının zayıflama, düşük kalorili besinler tüketmek zorunda kalma, kişiye özgü yemek pişirme olarak algılandığı son zamanlarda aile içinde beslenme düzeninde birtakım değişiklikler yapılması gerektiği akla gelmektedir. Bu sebeple de aile içinde bir kişinin bile diyette olması tüm fertlerin beslenmesine yansır.
Yapay Tatlandırıcılar
İnsanların tatlıya düşkünlüğü insanlık tarihi kadar eskidir. Eski Mısır mezarlarında bal üretimi resmedilmiş, Milattan önce 375 yılında da Araplar şeker kamışının rafine edilmesinden bahsetmişlerdir. Tatlılık dendiğinde akla ilk başta şeker gelir. Fakat günümüzde tipik batı diyetlerinde önemli yeri olan şeker ve tatlının aşırı kalori içermeleri, teknolojinin sağlamış olduğu kolaylıklar insanları giderek hareketsizleştirmiş ve bu sedanter yaşam obezite, diyabet, kalp- damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarının artmasına yol açmıştır.
Şefika Hanım ile tanışmam; öncelikle annemin daha sonra da Memorial Sağlık Grubu’nda çalışmakta olan kuzenimin tavsiyesi üzerine oldu. İlk gittiğim…
2013 yazında 13 yaşında 174 cm boy ve 96,5 kilo olarak Şefika Hanım’ın muayenehanesine gittiğim gün. Şu an 14 yaşında…
4 ay süren yoğun ve bir o kadar keyifli zayıflama programı sayesindesağlıklı bir şekilde 9 kg. vermiş bulunmaktayım ve artık…